Herbata z cytryną szkodzi

Published by: 0

herbata z cytryną

CZYM MOŻE SKUTKOWAĆ TAKIE POŁĄCZENIE?

Herbata z cytryną jest jednym z najpopularniejszych napojów, znanych każdemu z nas od najmłodszych lat. Do dziś nasze babcie i mamy powtarzają, że warto popijać herbatę z plasterkiem cytryny w środku. Wystarczy jedno kichnięcie, aby kubek z aromatycznym trunkiem znalazł się w zasięgu naszej ręki.

Picie ciepłego naparu ma szczególne znaczenie w okresach jesienno-zimowych. Wtedy to napój ma nas chronić przed przeziębieniem i grypą oraz łagodzić objawy wymienionych chorób. Ma wzmacniać organizm i osłaniać go podczas siarczystych mrozów.

Czy drogocenne właściwości napoju rzeczywiście istnieją? Czy to możliwe, że herbata z cytryną szkodzi naszemu zdrowiu?

Właściwości herbaty.

Czarna herbata zawiera wiele cennych właściwości leczniczych. Warto ją popijać, chociażby ze względu na działanie bakteriostatyczne oraz przeciwkrzepliwe. Herbata reguluje pracę układu krążenia, poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego krwi oraz wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Zawarta w niej teina pobudza organizm, zaś fluor – chroni zęby przed rozwojem próchnicy. Warto wiedzieć też, że picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko rozwoju raka.

Właściwości cytryny.

Cytryna jest rośliną, wywierającą ogromny wpływ na organizm człowieka. Oddziaływa na pracę takich narządów jak: jelita (zwiększenie perystaltyki), wątroba (odtruwanie), nerki (rozpuszczanie kamieni) czy oczy (łagodzenie istniejących dolegliwości). Cytryna jest bogactwem witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Działa bakteriobójczo. Łagodzi objawy oraz przyspiesza leczenie przeziębienia. Zawiera również magnez, potas, żelazo oraz sód. Jest źródłem polifenoli.

Połączenie herbaty z cytryną.

Herbata z cytryną może mieć pozytywny lub destrukcyjny wpływ na nasz organizm. Jak to możliwe? Wszystko zależy od sposobu przygotowania napoju:

  1. Pozytywne oddziaływanie naparu występuje wtedy, gdy dodamy sok z cytryny do przestudzonej herbaty. Wówczas owoc zachowa swoje właściwości lecznicze. Jeśli natomiast wrzucimy plasterek cytryny do wrzątku, wysoka temperatura pozbawi napój drogocennych własności.
  2. Herbata z cytryną szkodzi zdrowiu tylko w jednym wypadku. Dzieje się tak, gdy wrzucimy plasterek cytryny do parzącej się herbaty. Wtedy to dochodzi do przekształcenia, obecnego w fusach glinu (aluminium), w łatwo przyswajalny przez organizm oraz trujący go cytrynian glinu.

 

Herbata z cytryną jest pysznym napojem, uwielbianym przez wielu z nas. Szczególnie upodobaliśmy sobie jej popijanie w długie, zimowe wieczory, po całym dniu spędzonym na mrozie. Wiara w właściwości lecznicze naparu jest w nas mocno zakorzeniona. Świadczy o tym chociażby sięganie po niego, gdy tylko zaobserwujemy u siebie pierwsze objawy przeziębienia lub grypy. Jest to działanie bardzo słuszne pod warunkiem, że potrafimy odpowiednio przygotować napój. Warto posiąść tą wiedzę. Jej brak może uczynić z herbaty prawdziwą truciznę, lub w najlepszym wypadku pozbawić ją pozytywnych właściwości.